Novice

NOVO: PONOVNO NA VOLJO TESTIRANJA ZA SKOTOPIČNI (IRLEN) SINDROM

 

SS1 (3)V svetovalnici so ponovno na voljo testiranja za SKOTOPIČNI (IRLEN) SINDROM. Izvaja jih Katja Letnik, mag. spec. in reh. ped, certificirana Irlen presojevalka.

Pri skotopičnem ali Irlen sindromu gre za motnjo vizualnega zaznavanja, pri kateri ne gre za težavo z očmi, pač pa kako naši možgani zaznavajo videno. Povezan je s težavo vidnega živca in preobremenjenostjo možganov pri procesiranju vidnih informacij. Simptomi skotopičnega sindroma se glede na posameznika razlikujejo, obstajajo pa skupni imenovalci, ki so:
– občutljivost na svetlobo (npr. močne luči, odboj na svetlobe na snegu …),
– zmanjšano vidno polje in zaznavanje globine,
– zmanjšano zaznavanje globine (problem pri hoji po stopnicah),
– utrujenost…
Vse naštete težave vplivajo tudi na težave pri branju, glavobole in migrene, pozornost in koncentracijo, popačena besedila in predmete v prostoru. Težave s starostjo ne izginejo, lahko pa se simptomi in znaki skotopičnega sindroma z leti spreminjajo. Kadar gre le za skotopični sindrom, je težave mogoče odpraviti z uporabo barvnih folij in spektralnih filtrov. Kadar pa se skotopični sindrom povezuje še z drugimi težavami (npr. disleksijo, težavami s pozornostjo in koncentracijo, Aspergerjevim sindromom, težavami pri učenju in branju) pa lahko
težave na področju vidnega zaznavanja omilimo. Barve folije so folije s katerimi lahko zmanjšamo ali odpravimo simptome ter posledično beremo lažje in dlje, brez nelagodja. Barvni odtenek je odvisen od posameznika in se določi tekom testiranja. Testiranje poteka individualno in traja od 1 ure in pol do 2 ur in pol. Ugotovijo se področja težav, na katere lahko vplivamo zbarvnimi folijami in spektralnimi filtri.

Več na: https://www.irlenslovenia.com/

Informacije in naročanja na: katja.letnik@gmail.com